ABB

adminCase

Den ser ut som en stor orange fågel där den står på ett ben. Med sin långa hals rör den sig lätt och mjukt i alla riktningar. Med sin typiska ABB-orangea färg är den lätt att känna igen – ABBs industrirobot 4600. Cumatix och Tamagawa har varit med och vidareutvecklat marknadens kanske mest månsidiga robot.

Drivmotorn har en unik kombination av styrka, noggrannhet och ett litet format

”2006 var IRB 4400 en väldigt populär robot med beprövad kvalitet, men vi kände att vi behövde ersätta den med en mer kompakt och mångsidig robot”, berättar Mats Olsson som arbetar som Robotkonstruktör på ABB i Västerås, och fortsätter ”Det var en rejäl utmaning för våra konstruktörer. Vi ville att den nya roboten skulle bli så liten och kompakt som möjligt men ändå bibehålla den fantastiska bannoggranheten och korta tidssyclerna från föregångaren. Våra kunder efterfrågade en mer rörlig och flexibel robot med lägre vikt för att passa bättre till deras applikationer”.

”Cumatix och Tamagawa var mycket lyhörda och professionella under hela processen”Mats Olsson, Robotkonstruktör på ABB

Hög rörelsenoggrannhet nyckel till framgång

Det tog ett par år att utveckla denna nya robot som kom att kallas IRB 4600. Den nya designen saknar den typiska parallella pelaren från den tidigare modellen, vilket har förbättrat rörligheten och flexibiliteten. Det går dessutom att montera den nya roboten på fler olika sätt. Den kan monteras på golv, lutad, inverterad eller hängande. Den har även en semi-shelf möjlighet vilket ger en mycket god nåbarhet under robotens bas. Tack vare sin låga vikt kan roboten dessutom placeras ovanpå en maskin. En semi-shelf monterad robot har en vertikal räckvidd på hela 173 centimeter från toppläge till under fot, vilket är mycket användbart vid applikationer som pressgjutning, formsprutning, extraktion och sprutmålning. Kanske är ändå den största styrkan hos IRB 4600 dess höga rörelsenoggrannhet. I många process-applikationer som vid tätning, limning, skärning och liknande är rörelsenoggrannheten en viktig nyckel till framgång.

Tamagawa var mycket lyhörda

”Drivmotorn i 4600:an har en unik kombination av styrka, noggrannhet och ett litet format som vi specade upp i nära samarbete med Cumatix och Tamagawa”, avslutar Mats Olsson. ”Det tog ett antal turer innan vi hittade exakt den optimala specifikationen men Cumatix och Tamagawa var mycket lyhörda och professionella under hela processen”.

Tamagawa AC Servomotor

Tamagawas tillverkning av AC Servomotorer är mycket flexibel och man har lång erfarenhet av att tillhandahålla kostnadseffektiva lösningar till internationella kunder med mycket specifika krav.


Installerade produkterServomotor från Tamagawa

Läs mer på sidan om Motorer


Kundcase