NASA

adminCase

Visserligen får Ogura dagligen en del märkliga förfrågningar, men den här hör till en av de mer ovanliga. NASAs Johnson Space Flight Center i Houston konstruerade ett fordon med sex dubbla hjul, vart och ett med oberoende drivning, styrning och aktiv stötdämpning. Dessutom behövde hjulen klara av att resa eller sänka hela maskinen så att den kan ta sig fram i ojämn terräng, eller ta sig fram med såkallad ”crab walk” som man säger på NASA.

Maskinen behövde vara väldigt robust och vara möjlig att köra även om ett eller annat hjul skulle bli helt obrukbart. Det robusta utförandet är givetvis ett måste då maskinen ska fungera långt ifrån närmaste verkstad, närmare bestämt 240 000 kilometer bort – på månen! NASAs syfte med detta unika fordon är att det ska hjälpa deras austronater att uppföra en utpost på månen till år 2020.

Tillbaks till basen

Det är Oguras MMC5 koppling som används för att elektriskt koppla in eller ur vart och ett av de sex motoriserade drivsystemen från de parvis drivande hjulen. Detta ger fordonet en form av dragkontroll. Drivningen kan dessutom koppla ur ett drivhjul från motorn och växelllådan i händelse av skada, ett låst hjul eller fel på den elektriska motorn eller transmissionen. Så när tekniska problem uppstår kan Oguras koppling hjälpa till att säkra att uppdrag genomförs som planerat och att austronaterna säkert kan ta sig tillbaka till basen.

Nära samarbete med NASA

Ogura samarbetade med NASA för att specifiera denna koppling till deras transmissioner. Den här typen av kopplingar är oerhört pålitliga och används normalt på fiskebåtar under mycket tuffa förhållanden. Med det optimerade magnetiska flödet tillsammans med en speciell friktionsyta med metall mot metall håller de de högsta momenten och den lägsta vikten av alla dagens tillgängliga industriella kopplingar.

Ogura utvecklar dagligen lösningar för relativt jordnära verksamheter så det var givetvis en mycket spännande utmaning att lösa denna uppgift åt NASA. Det är ju inte varje dag man får hjälpa NASA att virvla upp lite måndamm i utforskningen av vårt fantastiska universum.

MMC5 koppling

Oguras MMC5 koppling lämpar sig för marina och mobila applikationer med höga moment och vibrationskrav. Den finns i 12 samt 24VDC utförande med momentöverföring upp till 400 Nm.


Installerade produkter
Kundcase