Pressrelease: EK Power Solutions och Cumatix förenas för att skapa framtidens rörelselösningar

adminOkategoriserade

EK Power Solutions och Cumatix, båda bolag i Addtech-koncernen, meddelar idag sin avsikt att fusioneras, en strategisk sammanslagning som kommer att stärka det gemensamma erbjudandet för rörelselösningar. Denna fusion representerar en avgörande utveckling av erbjudandet, där två innovativa företag sammanför sina expertområden.

EK Power Solutions, välkänt för utveckling av kraftelektronik och för sina skräddarsydda motorstyrningar, och Cumatix, en ledande aktör inom högpresterande motorer och servokomponenter inom automation och industri, kommer tillsammans att erbjuda en omfattande och integrerad produkt- och tjänsteportfölj. Denna kombination är en kraftfull bekräftelse på de bägge bolagens engagemang för teknisk excellens och kundfokuserad innovation.

Fredrik Ståhl, VD för EK Power Solutions, kommenterar fusionen:

”Att vara en del av Addtech har alltid varit en styrka för både EK Power Solutions och Cumatix. Denna fusion är ett naturligt steg i att ytterligare utnyttja denna styrka. Genom att sammanföra vår ledande kompetens inom kraftelektronik och motorstyrningar med Cumatix högklassiga motorer, skapar vi en synergisk effekt som kommer att förbättra vårt gemensamma erbjudande. Detta är en spännande tid, inte bara för oss men också för våra kunder, som kommer att dra nytta av mer integrerade och konkurrenskraftiga lösningar.”

Ulf Wahlbeck, VD för Cumatix, tillägger:

”Denna fusion representerar en ny milstolpe för både Cumatix och EK Power Solutions. Genom att slå samman våra kompetenser, förstärker vi inte bara våra egna produkter och tjänster, utan vi etablerar också en ny standard inom branschen för integrerade och effektiva rörelselösningar. Med de möjligheter som tillkommer, till exempel i form av EK Power Solutions ingenjörsteam och motorlabb, kommer Cumatix befintliga kunder och leverantörpartners att erbjudas ännu mer tekniskt mervärde. ”

Med denna sammanslagning tar bolagen ett betydande steg mot att bli en ännu starkare aktör i branschen, rustad att möta framtidens utmaningar och möjligheter.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Fredrik Ståhl, VD, EK Power Solutions
fredrik.stahl@ekpower.se

Fredrik Ståhl, VD, EK Power Solutions

Välj rätt elektromagnetisk koppling & broms från Japanska Ogura Clutch!

adminKopplingar & bromsar

Upplev kvalitet och prestanda med Ogura Clutchs elektromagnetiska kopplingar och bromsar för industriella ändamål. Pålitliga i allt från industrirobotar till avancerad printerutrustning.

Utforska:

 • Elektromagnetiska kopplingar och bromsar
 • Tandkopplingar
 • Power Off-bromsar
 • Magnetpartikel- och hystereskopplingar/bromsar
 • Vridmoment från 0,03 Nm till 12 000 Nm
 • Statisk och dynamisk prestanda

Välj prestanda:

Över 5 000 modeller  utformade för att leverera optimerad prestanda och livslängd oavsett om ni behöver starta, stoppa, hålla eller slira en last.

Maximera med vår expertis inom kopplingar & Bromsar!

Vad är viktigt när man väljer elektromagnetisk koppling & broms?
När ni väljer och dimensionerar en elektromagnetisk koppling eller broms är det avgörande att noggrant beakta följande faktorer:

 1. Typ av applikation: Först och främst måste ni definiera hur den elektromagnetiska kopplingen eller bromsen kommer att användas. Är det för att starta, stoppa eller slirbromsa en last. Eller är det en kombination av dessa funktioner som eftersöks?
 2. Spänning: Vad har ni för spänning tillgänglig? Typiskt drivs elektromagnetiska kopplingar och bromsar med 12, 24, 48 eller 90VDC.
 3. Varvtal vid drift: Ange den maximala hastigheten vid drift som enheten utsätts för.
 4. Varvtal vid frånkoppling/tillkoppling: Definiera den hastighet vid vilken kopplingen eller bromsen ska frånkoppla eller slå till vid.
 5. Arbetscykel: Bestäm arbetscykel (duty cycle), det vill säga hur ofta enheten kommer att användas och kopplas från under en viss tidsperiod.
 6. Livslängdskrav: Säkerställ att kopplingen eller bromsens definierade livslängd överensstämmer med dina uppställda livslängdskrav för applikationen.
 7. Lastens tröghetsmoment: Ta hänsyn till lastens tröghetsmoment, vilket påverkar hur snabbt enheten kan accelerera eller decelerera lasten och avgör även livslängden för enheten.
 8. Vridmoment: Definiera det nödvändiga vridmomentet för att hantera din applikation.
 9. Montering: Bedöm monteringskraven för att säkerställa en korrekt och säker installation.
 10. Miljö: Ta hänsyn till arbetsmiljön, inklusive temperatur, fuktighet och eventuell exponering för damm eller korrosiva ämnen.

Att noggrant analysera och beakta dessa faktorer kommer att hjälpa dig att välja rätt elektromagnetisk koppling eller broms för din specifika applikation och säkerställa dess effektiva och pålitliga prestanda.

Ett stort utbud med optimerade lösningar för specifika utmaningar!
Nedan följer ett urval av Elektromagnetiska Kopplingar och Bromsar från vårt omfattande utbud. Kontakta oss för att veta mer kring dessa produkter eller våra övriga produkter.

 

Elektromagnetisk Tandkoppling: MZ serien
Koppling designad för högt vridmoment i ett extremt kompakt format där slirning ej är önskvärt. Kopplingen kan användas torrt eller i ett oljebad. Finns även i en glappfri version.

[25-4000 Nm]

 

 

 

 

 

Slirande Magnetpartikelbroms: OPL serien
Kostnadseffektiv slirkoppling för tillfällig och/eller kontinuerlig slirning för exempelvis sträckningsapplikationer. Bromsen är helt fristående och behöver inte kopplas till en spänningskälla. Momentet är konstant över ett givet varvtalsintervall. Enheterna är tätade för att interna partiklar inte ska kunna förorena maskinen den är monterad i och vice versa. Enheterna levereras med axlar av rostfritt stål som kan anpassas efter dina behov. (OPR-enheterna monteras på en ihålig axel.)

[0,03 – 0,4 Nm]

 

 

 

 

 

 

Elektromagnetisk koppling: AMC serien
Koppling avsedd för generell industriell användning. AMC serien är designad för att vara glappfri och har dubbla kullager för att ge lång livstid och enastående prestanda.

[0,25 – 8 Nm]

 

 

 

 

 

Elektromagnetisk koppling, ”Multiple disc”: MWC serien
”Multiple disc” eller flerskivskopplingar är utformade för att ge ett högt vridmoment i ett litet format. Kopplingarna är konstruerade för att användas i olja.  Särskilda oljevägar i friktionsplåtarna möjliggör snabbt ingrepp och snabb respons. Eftersom kopplingarna används med oljesmörjning har de utmärkt värmeavledning.

[25 – 12000 Nm]

 

 

 

 

 

 

Magnetpartikelkoppling: OPC-N serien
Magnet particle eller magnetpartikelkoppling avsedd för industriella tillämpningar som kräver snabb svarstid och ett stabilt vridmoment. Enheterna kan ställas in för kontinuerlig slirning, vilket gör dem idealiska för sträckningsapplikationer. Eftersom förhållandet mellan spänning och vridmoment är linjärt kan vridmomentet enkelt styras. Eftersom vridmomentet också överförs via interna partiklar snarare än friktion är enhetens livslängd extremt lång.

[0,5 – 8 Nm]

 

 

 

 

 

 

Elektromagnetisk broms, ”Multiple disc”: MWB serien
”Multiple disc” eller flerskivsbroms utformad för högt vridmoment i litet format. Bromsarna är konstruerade för att fungera i olja. Skivorna producerar högt vridmoment i en kompakt design. Särskilda oljevägar i friktionsplåtarna möjliggör snabbt ingrepp och snabb respons. Eftersom bromsarna används med oljesmörjning har de utmärkt värmeavledning.

[24 – 3200 Nm]

 

 

 

 

 

 

Elektromagnetisk broms: AMB serien
Broms avsedd för allmän industriell användning. Enheterna är helt glappfria, levereras med hub samt att fältdelen kan utrustas med kullager för extra support för axeln.

[0,25 – 8 Nm]

 

 

 

 

 

 

Power OFF broms: MCNB serien
Liten fjäderkraftsbroms tillgänglig med antingen rak hålaxel, d formad hålaxel eller skruvförband. Standardspänningar 24VDC och 45VDC, men andra spänningsalternativ finns tillgängliga vid behov. Enheterna är utformade för att ge 100% nominellt vridmoment direkt från förpackningen. Ingen inkörning krävs.

[0,2 – 4 Nm]

 

 

 

 

 

 

PM Hysteresbroms: HB serien
Hysteresbroms för industriell tillämpning. Vridmomentet är oberoende av varvtal och kan enkelt styras genom att variera strömmen. Eftersom det inte finns någon friktionskontakt mellan magneterna har enheterna ett extremt brett vridmomentområde och är idealiska för testmaskiner och/eller applikationer som kräver konsekvent och jämnt vridmoment över ett brett område.

[0,05 – 1 Nm]

 

Kontakta oss för att välja en optimerad Elektromagnetisk Koppling eller Broms till din applikation!
Vi har kopplingar och bromsar som passar en mängd olika användningsområden. Däribland:

 • Power OFF bromsar lämpliga för elektriska motorer, CNC maskiner, industriella robotar, AGV:er och gaffeltruckar.
 • Elektromagnetiska kopplingar som passar perfekt för medicinsk utrustning, förpackningsmaskiner, utrustning för livsmedelshantering och fjärrstyrda lås.
 • Elektromagnetiska bromsar lämpliga i allt från marina applikationer och stora kranar till utrustning inom teatern som tenderar att vara extremt ljudkänsliga.
 • Slirkopplingar för tunga sträckningssapplikationer inom processindustrin, samt mikroversioner som är idealiska för skrivare.
 • Vi har kopplingar för alla typer av applikationer där du behöver starta, stoppa, hålla eller slira din last.

Oavsett vilken typ av projekt du har, kan du lita på oss för att leverera pålitliga och högpresterande elektromagnetiska kopplingar och bromsar som uppfyller dina behov. Kontakta oss idag för att diskutera ditt projekt och hur vi kan hjälpa dig att lyckas.

Om Ogura
Ogura är världens största tillverkare av elektromagnetiska kopplingar och bromsar. Företaget som grundades redan 1938 tillverkar över 30 miljoner produkter per år och har mer än 5000 modeller i produktion, däribland specialutvecklade produkter för enskilda kunders behov. Bland Oguras kunder återfinns ledande internationella företag och organisationer, och tillverkaren har till exempel levererat komponenter till Nasas Marsfordon.

Om Cumatix
Allt sedan starten har Cumatix haft visionen att vara en ledande samarbetspartner inom området kontrollerad rörelse. Vi har under åren byggt upp omfattande kunskap som tillsammans med gedigen erfarenhet hjälper oss att erbjuda konkurrenskraftiga lösningar till nordiska OEM-tillverkare.

Vårt främsta fokus är att leva upp till våra kunders högt ställda krav vad gäller rätt kvalitet, anpassad design, optimerad logistik och kostnadseffektivitet. Därutöver vet vi att långsiktiga och engagerade samarbeten med såväl kunder som tillverkande partners är avgörande för att nå framgång tillsammans.

Teknisk säljare till Cumatix AB

adminKarriär

Är du driven och tekniskt intresserad? Vill du arbeta med teknisk försäljning inom elektrifiering för en hållbar utveckling? I rollen som teknisk säljare på Cumatix får du en betydande roll där du får chans att vara med och påverka. Välkommen med din ansökan!

Om företaget

Cumatix AB är ett expansivt bolag som marknadsför och säljer komponenter inom området kontrollerad rörelse såsom motorer, sensorer, kopplingar, bromsar och drivelektronik. Försäljningen bedrivs projektorienterat med längre säljcykler och ofta kundunika lösningar. De riktar sig främst mot nordiska OEM-tillverkare med stor andel export men har även betydande försäljning i övriga Europa och Asien. Cumatix är en mindre men högpresterande verksamhet med korta beslutsvägar. Idag arbetar det 3 stycken erfarna säljare i säljteamet där du kommer få en betydande roll. De arbetar i det framåtlutande affärsområdet Elektrification inom den börsnoterade teknikhandelskoncernen Addtech där de samarbetar med systerbolag för att elektrifiera applikationer för en mer hållbar framtid.

På kontoret i Bromma sitter du i nyrenoverade lokaler tillsammans med ditt team och ett av Cumatixs systerbolag. Gruppen du kommer att tillhöra präglas av positiv stämning och målinriktat arbete.

Arbetsuppgifter

I rollen som teknisk säljare är du ansvarig för dina projekt och säljprocesser där du arbetar för att skapa långsiktiga relationer med kunder och tillverkande partners. För att utveckla projektlistan samt driva befintliga projekt framåt är du i kontakt med kunder och leverantörer för att på så sätt tillgodose deras behov. Du innehar kundansvar och ditt försäljningsarbete kretsar kring att identifiera affärsmöjligheter och skapa mervärde gentemot kund. Eftersom Cumatix säljer lösningar anpassade efter varje kunds specifika behov är säljcyklarna oftast lite längre. Som säljare har du ansvar för att följa industrins trender, förstå kunders potential och involvera de resurser som finns. Du utgår från kontoret i Bromma men en del resor och övernattningar ingår, varpå du har en tjänstebil till ditt förfogande.

 •  Ansvar för befintliga och utveckling av nya projekt
 • Identifiera affärsmöjligheter och skapa mervärde hos både befintliga och nya kunder
 • Ansvar för att följa industrins trender
 •  Arbeta relationsskapande och konsulterande

Utbildning, erfarenhet och personliga egenskaper

 • Gymnasieutbildning inom teknik
 • Meriterande med högskole- eller civilingenjörsutbildning inom elektronik, mekanik eller elektromekanik
 • Mycket meriterande med erfarenhet kring elektriska drivsystem
 • Kunskaper i Officepaketet
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
 • B – körkort

För att trivas i rollen är du handlingsinställd och självgående. Du trivs med att jobba målinriktad där du bygger upp en egen affär med frihet under ansvar. Du tycker om att förvalta och etablera nya kundrelationer, är strukturerad och trygg med att planera din egen tid. Avslutningsvis är du kommunikativ och har en förmåga att bygga goda relationer och skapa förtroende till de personer du arbetar med.

Övrig information

Start: Enligt överenskommelse
Plats: Bromma, Stockholm
Lön: Fast + bonus

Funderingar kring Bravuras rekryteringsprocess? Du finner svar på de vanligast förekommande frågorna här

Är du nyfiken på hur vår rekryteringsprocess är upplagd? Du hittar mer information här

Har du frågor om tjänsten eller kring din registrering är du välkommen att kontakta vår kandidatsupport på vår chatt, info@bravura.se eller 08-400 240 50 så hjälper vi dig. Ange vilken tjänst det gäller.

Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan omgående då vi gör ett löpande urval. Välkommen med din ansökan!

Ansök här!

Rykande färskt utvecklingskort för Resolver-till-Digital omvandling | VRDC AUA6900

adminOkategoriserade

Vi erbjuder nu utvecklingskortet AUA6900 som stöd i ert resolverprojekt.

AUA6900 använder sig av den senaste Resolver-till-Digital omvandlaren AUA6800 som nyligen lanserats med en uppsjö av nyheter och förbättringar. Däribland precisare vinkelåterkoppling, större varvtalsområde samt möjlighet till trippel redundans och ”health monitoring” funktionalitet och mer där till.

 

Dimensioner för AU6900

Kopplingsschema för AU6900

 

Kontakta oss för mer information om hur AUA6900 kan hjälpa just ert utvecklingsprojekt!

Välkommen att kontakta oss här!

VRDC AUA6800 är här!

adminOkategoriserade


VRDC AUA6800 är här! Resolver-till-Digital omvandling precisare än någonsin och dessutom fullpackad med funktionalitet.

Japanska Tamagawa Seiki Ltd. har utvecklat en ny metod för Resolver-till-Digital omvandling. Med AUA6800 når man nya höjder för precis vinkelåterkoppling — nu dessutom med en tracking rate på 240 000 min-1 och ny funktionalitet. En utveckling i linje med vad marknaden efterfrågar.

AUA6800 erbjuder:

 • Högpresterande Resolver-till-Digital omvandling.
 • Resolver-till-digital omvandling för alla typer av resolver lindningar: VRS, BRS, VRT, BRT, VRX, BRX.
 • Simultan dataöverföring för vinkel och hastighet.
 • Tracking rate 240 000 min-1
 • Trippel redundans beroende på systemkonfiguration.
 • ”Health monitoring” funktionalitet så som datajämförelse och avvikelsedetektion.
 • Seriell kommunikation för servosystem som gör det möjligt att koppla ihop flera sensorer till fältbuss.

AUA6800 Specifikationer

AUA6800 dimensioner

AUA6800 Blockdiagram

Välkommen att kontakta oss här!

SINGLSYN-resolvern lanseras i standardiserade storlekar

adminSensorer

SINGLSYN är en robust och ultratunn VR-resolver (Variabel Reluktans) som erbjuder stabil prestanda för vinkelavläsning, även under tuffa förhållanden. Den analoga sensorn klarar ett brett temperaturområde och höga varvtal – samtidigt som den är motståndskraftig mot vibrationer och chocker.

Under de senaste två decennierna har SINGLSYN-resolvern kontinuerligt utvecklats för att möta bilindustrins tuffa krav. Idag används den inom ett brett spektrum av elmotorapplikationer.

– 6 standardiserade storlekar: ɸ59,5mm, ɸ80mm, ɸ101mm, ɸ106mm, ɸ132mm samt ɸ167mm.
– Förenklad montering genom uppdaterad statordesign.
– Upp till 6X (12 poler) och förbättrad vinkelnoggrannhet.

Vill du veta mer eller har du någon fråga?
Välkommen att kontakta oss här!

Nu lanseras IMU TAG352 – med IP65-klassning!

adminSensorer

 

IMU TAG352 erbjuder samma fantastiska noggrannhet som TAG350, men nu i ett IP65-klassat utförande för tuffa miljöer! IP65-klassningen gör att IMU-sensorn enkelt kan monteras på exempelvis jordbruks- och entreprenadmaskiner, transportfordon, drönare eller fartyg – vilket kan skapa nya möjligheter vid produktutveckling.

IMU TAG352 kombinerar, precis som TAG350, ett fiberoptiskt gyro för z-axeln och MEMS-gyron för x- och y-axlarna samt accelerometrar, vilket resulterar i en optimerad och kostnadseffektiv totallösning. Vinkelhastighet och acceleration mäts och IMU:n genomför beräkningar internt för roll, pitch och azimuth.

TAG352 kan även användas i kombination med en extern GNNS-mottagare för att kombinera positions- och hastighetsdata. Nivån av tillförlitlighet och precision möjliggör autonom navigering i krävande applikationer och miljöer.

Vill du veta mer?
Kontakta oss för mer information om TAG352 eller för att höra mer om vårt övriga IMU-utbud!

 

 

TBL-i6 seriens servomotorer – för dynamiska applikationer med höga krav på precision

adminMotorer

Japanska Tamagawa Seiki har nu lanserat TBL-i6 seriens servomotorer. Den nya motorserien är mer kompakt än tidigare serier – och kommer dessutom med nya spännande möjligheter:

 • 23-bitars ’batteryless’ encoder.
 • Kontaktdon direkt på motorn.

I utvecklingsarbetet för TBL-i6 serien har fokus legat på att behålla samma världsledande prestanda som i tidigare motorserier, men att leverera denna prestanda i ett ännu mindre format. Man har även fokuserat på att minimera motorernas kuggningsmoment och vibrationer, samt betydligt minska tröghetsmomentet.

Motorerna kan levereras med 23 bitars ’batteryless’ Absolut Multiturn-encoder. Det här möjliggör Multiturn-funktionalitet i applikationer där det tidigare inte varit möjligt, exempelvis på grund av att batterier inte är lämpliga i tilltänkt miljö eller av andra tekniska skäl. Därtill finns tyst hållbroms som tillval för applikationer som kräver detta.

TBL-i6 serien lämpar sig väl för dynamiska applikationer med höga krav på precision, kontroll och byggmått.

Serien finns i flänsstorlekar 40, 60 och 80 mm med effekter mellan 50 – 750 W.

Funktioner och fördelar

 • Kompakt format, 6% mindre än tidigare serie.
 • Mycket låga ljud -och vibrationsnivåer.
 • 23-bitars ’batteryless’ Absolut encoder alternativt 23-bitars Aboslut encoder.
 • Tyst hållbroms som tillval.

Vill du veta mer?
Kontakta oss
för mer information samt matchning med rätt drivelektronik!

IMU-sensorer – för självkörande och avancerade förarassistanssystem

adminSensorer

IMU sensor

Precision och tillförlitlighet är de två främsta faktorerna i valet av sensorlösning för självkörande system eller system med avancerad förarassistans (ADAS).

Utöver elektrifiering är nu den tydliga trenden inom fordonsindustrin autonom eller assisterad körning. Det är en typ av system som innebär ökad säkerhet, både för personer i och utanför fordonet, samtidigt som det erbjuder avlastning för förare eller operatör.

Vi på CUMATIX är stolta över att kunna erbjuda ett nyanserat utbud av IMU-sensorer med bland annat GNSS-funktionalitet och MEMS/FOG-teknologi, vilka är designade för självkörande och avancerade förarassistanssystem.

Med RS232C och CAN-buss erbjuder våra IMU-sensorer enkel hantering av data för smidig återkoppling av fordonets rörelse.

Vi vill särskilt lyfta fram IMU-sensorn TAG350 som använder MEMS-gyron för Roll (Rull), Pitch (Stigning) och ett FOG med en drift på 0,1°/h för Yaw (Gir). Detta är en kostnadseffektiv lösning med precision på rätt ställe!

Vill du veta mer om våra sensorlösningar?
Kontakta oss, så hjälper vi dig hitta rätt lösning för era behov.