Tamagawa – världsledande inom vinkelprecision

adminMotorer, Sensorer

Vår partner Tamagawa är världsledande tillverkare av sensorer och har under sina över 80 år i branschen utmanat gränserna för vinkelprecision i styrutrustning.

Tamagawa Cumatix

På Cumatix arbetar vi med flera marknadsledande tillverkare. En av våra partners är japanska Tamagawa Seiki. Sedan starten år 1938 i Tokyo har Tamagawa ständigt strävat efter att utveckla produkter i världsklass. En ambition som gjort att de idag är en av världens främsta tillverkare av servomotorer och givarteknik.

Med över 80 års erfarenhet kan vi tillsammans med Tamagawa erbjuda konkurrenskraftiga lösningar med mycket specifika krav, inom branscher som fabriksautomatisering, fordons-och tågindustri samt medicinteknik. Alla produkter tillverkas i en flexibel process för optimal kvalitet och hög tillförlitlighet, till rätt pris.

– Vi har en nära kontakt med Tamagawa, precis som med våra andra tillverkande partners. Tamagawa är ett ingenjörs- och kvalitetsdrivet bolag som vi är stolta över att samarbeta med. För oss är personliga relationer en grundförutsättning för att kunna hjälpa våra kunder att utveckla idéer och lösningar på allra bästa sätt. Vi har utvecklat våra nätverk under lång tid och använder dem i princip dagligen, berättar Knut Stangenberg, teknisk säljare på Cumatix och fortsätter:

– Tillsammans med Tamagawa kan vi erbjuda våra kunder högkvalitativa sensorer, gyron och motorer. Tamagawa har en helt unik teknisk kompetens som gör att vi kan tillhandahålla produkter speciellt framtagna för utmanande miljöer, där kraven gällande funktion och kvalitet är oerhört höga.

Våra leverantörers processer och tillverkning är certifierade enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001, ISO/TS 16949, JIS Q9001 samt RoHS.

Vill du veta mer om produktsortimentet från Tamagawa? Kontakta oss!

Lång livslängd och lågt underhåll med MMC-serien från Ogura

adminKopplingar & bromsar

Vi är stolta över att kunna erbjuda MMC-serien från Ogura Industrial Clutch, en serie kompakta elektromagnetiska kopplingar särskilt utformade för marina sektorn. Med en konstruktion designad för att tåla stötar och vibration från motorn, får du en kvalitativ lösning med lång livslängd och lågt underhåll.

De elektromagnetiska kopplingarna i MMC-serien är särskilt lämpade för marint bruk, men används även till exempel för bogserbilar och kranbilar i elkraftsindustrin. De tillämpas vanligtvis som kopplingar för hydraulpumpar, vakuumpumpar eller centrifugalpumpar.

– Vi är glada över att kunna erbjuda den eftertraktade MMC-serien till våra kunder. Kopplingarna har en unik och kvalitativ konstruktion som är utformad för att tåla stötar och vibration från motorer. Installationen sker enkelt och smidigt, samtidigt som det är en lösning som kräver väldigt lite underhåll över tid vilket ökar kvalitet och minskar kostnader, säger Mikael Soltaniha, teknisk säljare på Cumatix och fortsätter:

– Något som uppskattas mycket är att kopplingarna är flexibla i sin konstruktion, därför går det bra att anpassa produkten efter kundens unika kravspecifikation, exempelvis när det kommer till axelhålsdimensioner.

MMC-kopplingarna sträcker sig från 50–2000 Nm och ger dig en kompakt och kvalitativ lösning. Rotation av axeln kan se både med- och moturs. Genom effektiv bortförsel av värme, tillsammans med åtgärder för rostfrihet, är det en lösning som håller i längden.

MMC-serien kommer från vår japanska partner Ogura Industrial Clutch. Ogura grundades år 1938 och är idag världens största tillverkare av elektromagnetiska kopplingar och bromsar. Kända för högkvalitativa produkter och kontinuerlig innovation, är de certifierade i standarderna ISO 9001: 2015, ISO 14001: 2015 och IATF 16949: 2016.

Vill du veta mer om MMC-serien? Kontakta oss här! 

 

TAG350 från Tamagawa – en innovativ all-in-one lösning för orientering

adminSensorer

Vår japanska partner Tamagawa Seiki har nu utvecklat en innovativ all-in-one lösning för orientering. TAG350 är en kombinerad i-FOG och MEMS IMU, vilket resulterat i en unik produkt som är kompakt, noggrann och oerhört kostnadseffektiv.

De separata enheterna i-FOG (Fiber-Optic Gyroscope) och MEMS IMU (Internal Measurement Unit) har nu kombinerats till en och samma produkt – TAG350. Den högkvalitativa produkten är en kompakt och kostnadseffektiv all-in-one lösning för orientering, med oerhörd precision och hög tillförlitlighet.

Rotationsriktningen mäts av i-FOG med en riktningsnoggrannhet på en nivå av 0,1°/h-klassen över ett dynamiskt intervall på ± 200°/s. Denna kombineras nu med enheten MEMS IMU som mäter objektets acceleration, riktning och kraft – med en attitydnoggrannhet 0,1° för axlarna Roll & Pitch.

Applikationsområdet för TAG350 är exempelvis självkörande fordon, avancerad förarassistans i entreprenad- och jordbruksmaskiner (ADAS) och tack vare dess förmåga att mäta true azimuth är den även lämplig i undervattensfarkoster (ROV/UAV).

Japanska Tamagawa Seiki är världsledande tillverkare av sensorer och har under sina 80 år i branschen utmanat gränserna för vinkelprecision i styrutrustning.

 

Vill du veta mer om TAG350? Kontakta oss här!

i-FOG – ett fiberoptiskt gyro med enastående precision

adminSensorer

Den senaste produktnyheten hos oss på Cumatix är det fiberoptiska gyrot i-FOG som erbjuder en noggrannhet i 0,1°/h-klassen och kostnadseffektiv tillverkning. Med andra ord en konkurrenskraftig produkt med enastående precision.

Japanska Tamagawa Seiki Co., Ltd, en ledande tillverkare av sensorer till bilindustrin, har nu lanserat det fiberoptiska gyrot i-FOG som över ett dynamiskt intervall på ± 200°/s har en noggrannhet på 0,1°/h.

Tamagawa har lång erfarenhet av att utveckla gyroprodukter, såsom mekaniska, RLG, MEMS och gas rate. Detta, i kombination med deras unika know-how kring lindade komponenter och integrerade optiska kretsar, gör i-FOG till en noggrann, tillförlitlig och kostnadseffektiv produkt.

i-FOG är väl lämpad för tillämpningar inom självkörande fordon (nivå 4) och förarassistans i entreprenad- och jordbruksmaskiner (ADAS). Dess förmåga att mäta true azimuth gör den även lämplig för undervattensfarkoster.

Möt oss på Advanced Engineering i Göteborg
Vi kommer att finnas på plats under mässan Advanced Engineering i Göteborg den 25–26 mars 2020, för att bland annat visa upp i-FOG. Advanced Engineering organiserades för första gången i Birmingham, England år 2008. Det har nu blivit en mötesplats för framtidens teknik och ett etablerat koncept, som spridit sig runt om i Europa. Hoppas vi ses där!

 

 

 

 

 

 

Undrar du något om i-FOG eller har du någon annan fråga?
Kontakta oss här, så hjälper vi dig!

Vi söker Teknisk Säljare

adminKarriär

Nu söker vi en Teknisk Säljare till oss på Cumatix. Du skulle jobba inom vårt fokusområde kontrollerad rörelse, vilket kan innefatta produkter såsom servomotorer, växlar, drivelektronik, sensorer samt elektromagnetiska kopplingar och bromsar.

Cumatix säljer främst produkter till utvalda kunder på den nordiska marknaden. Tillsammans med våra tillverkande partners erbjuder vi ett produktsortiment med både bredd och djup inom området kontrollerad rörelse. Vår försäljning sker projektorienterat och utgår från att ta fram kundanpassade lösningar utifrån kundens förutsättningar, med fokus på prestanda, tillförlitlighet och kostnadseffektivitet. Bland våra referenskunder finns exempelvis ABB och Husqvarna.

Rollen som Teknisk Säljare

Som Teknisk Säljare hos Cumatix arbetar du strategiskt och bygger långsiktiga relationer med större industriella kunder. Du kommer snabbt att få ansvar för ett antal egna kunder, men stort fokus ligger även på nykundsbearbetning samt att hitta nya kundgrupper och kundsegment. Hybrid- och elfordonsmarknaden är ett exempel på en sådan kundgrupp där vi har referenskunder.

I ditt arbete ansvarar du för hela säljprocessen – från den första uppsökande kontakten till avslut. Vår säljorganisation arbetar med strategisk försäljning, vilket innebär komplexa processer och långa säljcykler. Detta ställer krav på uthållighet och en drivkraft utöver det vanliga för att lyckas. Hos Cumatix kommer du få möjlighet att arbeta i en stor internationell koncern med spännande och intressanta kundgrupper och leverantörer.

Vi söker främst dig som har erfarenhet av teknisk lösningsförsäljning gentemot större industriella kunder. Du har praktisk teknisk erfarenhet och/eller en teknisk utbildning. God kunskap i svenska och engelska är en nödvändighet för rollen.

Vi sitter i moderna lokaler i Vasastan i Stockholm.

Välkommen med din ansökan

I denna rekrytering samarbetar vi med Heartpace AB. Du är varmt välkommen med din ansökan till rekrytering@heartpace.com. Vid frågor kan du kontakta Henrik Nordlund på 08-545 159 75

Cumatix etablerades år 2001 och är i dag en framgångsrik samarbetspartner inom kontrollerad rörelse. Vi erbjuder kundanpassade OEM-lösningar i form av drivelektronik, motorer, sensorer och elektromagnetiska bromsar och kopplingar. Våra kunder finns i en mängd olika branscher, exempelvis fabriksautomatisering, medicinteknik, fordonsindustrin, försvarsindustrin, jordbrukssektorn och telekom. Cumatix ingår sedan år 2008 i teknikhandelskoncernen Addtech AB.

 

 

ABB

adminCase

Den ser ut som en stor orange fågel där den står på ett ben. Med sin långa hals rör den sig lätt och mjukt i alla riktningar. Med sin typiska ABB-orangea färg är den lätt att känna igen – ABBs industrirobot 4600. Cumatix och Tamagawa har varit med och vidareutvecklat marknadens kanske mest månsidiga robot.

Drivmotorn har en unik kombination av styrka, noggrannhet och ett litet format

”2006 var IRB 4400 en väldigt populär robot med beprövad kvalitet, men vi kände att vi behövde ersätta den med en mer kompakt och mångsidig robot”, berättar Mats Olsson som arbetar som Robotkonstruktör på ABB i Västerås, och fortsätter ”Det var en rejäl utmaning för våra konstruktörer. Vi ville att den nya roboten skulle bli så liten och kompakt som möjligt men ändå bibehålla den fantastiska bannoggranheten och korta tidssyclerna från föregångaren. Våra kunder efterfrågade en mer rörlig och flexibel robot med lägre vikt för att passa bättre till deras applikationer”.

“Cumatix och Tamagawa var mycket lyhörda och professionella under hela processen”Mats Olsson, Robotkonstruktör på ABB

Hög rörelsenoggrannhet nyckel till framgång

Det tog ett par år att utveckla denna nya robot som kom att kallas IRB 4600. Den nya designen saknar den typiska parallella pelaren från den tidigare modellen, vilket har förbättrat rörligheten och flexibiliteten. Det går dessutom att montera den nya roboten på fler olika sätt. Den kan monteras på golv, lutad, inverterad eller hängande. Den har även en semi-shelf möjlighet vilket ger en mycket god nåbarhet under robotens bas. Tack vare sin låga vikt kan roboten dessutom placeras ovanpå en maskin. En semi-shelf monterad robot har en vertikal räckvidd på hela 173 centimeter från toppläge till under fot, vilket är mycket användbart vid applikationer som pressgjutning, formsprutning, extraktion och sprutmålning. Kanske är ändå den största styrkan hos IRB 4600 dess höga rörelsenoggrannhet. I många process-applikationer som vid tätning, limning, skärning och liknande är rörelsenoggrannheten en viktig nyckel till framgång.

Tamagawa var mycket lyhörda

”Drivmotorn i 4600:an har en unik kombination av styrka, noggrannhet och ett litet format som vi specade upp i nära samarbete med Cumatix och Tamagawa”, avslutar Mats Olsson. ”Det tog ett antal turer innan vi hittade exakt den optimala specifikationen men Cumatix och Tamagawa var mycket lyhörda och professionella under hela processen”.

Tamagawa AC Servomotor

Tamagawas tillverkning av AC Servomotorer är mycket flexibel och man har lång erfarenhet av att tillhandahålla kostnadseffektiva lösningar till internationella kunder med mycket specifika krav.


Installerade produkterServomotor från Tamagawa

Läs mer på sidan om Motorer


Kundcase


ABB

Den ser ut som en stor orange fågel där den står på ett ben. Med sin långa hals rör den sig lätt och mjukt i alla riktningar. Med sin typiska ABB-orangea färg är den lätt att känna igen – ...

Toyota

Toyotas hybridbil Prius har både en förbrännings- och en elmotor. Modellen har blivit omåttligt populär med över två miljoner sålda exemplar världen över sedan lanseringen 1997. Bilen drivs med ...

Husqvarna

När Husqvarna började utveckla en elektrisk väggsåg så fanns det bara enkla varianter på marknaden. Med de befintliga motorlösningar som stod till hands skulle sågen blivit alldeles för stor och ...

NASA

Visserligen får Ogura dagligen en del märkliga förfrågningar, men den här hör till en av de mer ovanliga. NASAs Johnson Space Flight Center i Houston konstruerade ett fordon med sex dubbla hjul, ...

Toyota

adminCase

Toyotas hybridbil Prius har både en förbrännings- och en elmotor. Modellen har blivit omåttligt populär med över två miljoner sålda exemplar världen över sedan lanseringen 1997.

Bilen drivs med varje motor var för sig eller tillsammans. Motorerna kopplas samman med en avancerad växellåda utrustad med två Singlsyn-resolvar från Tamagawa. Dessa ger den noggranna vinkelgivningen som krävs för att koordinera de båda motorerna. Utan dessa skulle det vara omöjligt att uppnå den mjuka övergången mellan el- och bensindrift som gör moderna hybrider så enkla och bekväma att köra.

Tamagawa Singlsynsensor

Tamagawas Singlsynsensor är en ultratunn resolver. Den används bland annat som feedbackenhet till traktionsmotorer i hybridbilar och tåg samt feedbackenhet vid elektronisk servostyrning.Installerade produkterTamagawa Singlsynsensor

Läs mer på sidan om Sensorer


Kundcase


ABB

Den ser ut som en stor orange fågel där den står på ett ben. Med sin långa hals rör den sig lätt och mjukt i alla riktningar. Med sin typiska ABB-orangea färg är den lätt att känna igen – ...

Toyota

Toyotas hybridbil Prius har både en förbrännings- och en elmotor. Modellen har blivit omåttligt populär med över två miljoner sålda exemplar världen över sedan lanseringen 1997. Bilen drivs med ...

Husqvarna

När Husqvarna började utveckla en elektrisk väggsåg så fanns det bara enkla varianter på marknaden. Med de befintliga motorlösningar som stod till hands skulle sågen blivit alldeles för stor och ...

NASA

Visserligen får Ogura dagligen en del märkliga förfrågningar, men den här hör till en av de mer ovanliga. NASAs Johnson Space Flight Center i Houston konstruerade ett fordon med sex dubbla hjul, ...

Husqvarna

adminCase

När Husqvarna började utveckla en elektrisk väggsåg så fanns det bara enkla varianter på marknaden. Med de befintliga motorlösningar som stod till hands skulle sågen blivit alldeles för stor och tung att hantera. Istället var det vanligt att man använde sig av en vagn med en stor induktionsmotor som matade en hydraulisk motor på sågen.

Hydraulaggregat är stora och otympliga och dessutom har de låg verkningsgrad. Med Tamagawas effektiva motorer kan man utnyttja högre sågeffekt på många fler byggarbetsplatser då man nu bara behöver ansluta maskinen till 32 amperes säkring mot tidigare 63 ampere. Resultatet har blivit en miljöriktig maskin som dessutom levererar mer prestanda.

Utmaningen var alltså att utveckla en elektrisk motor som var tillräckligt liten och lätt att hantera men som ändå uppfyllde kraven på prestanda och styrning. ”Det var här vi kopplade in Cumatix och Tamagawa”, berättar Peter Zetterlind, utvecklingschef på Husqvarna Construction Products. ”Cumatix satte upp specifikationerna och hanterade hela dialogen mellan oss och Tamagawa. De hittade de rätta experterna som kunde lösa alla de tekniska frågor som uppstod under projektets gång”. Och de var åtskilliga.

Väger en tiondel av en konventionell motor

Under utvecklingsarbetet tog Tamagawa fram ett antal olika prototyper. Bland annat var det mycket komplicerat att lösa vattenkylningen med en hel del svårigheter att beräkna kyleffekten. Här fick vi gemensamt testa oss fram med olika lösningar vilket bland annat landade i speciallindningar, unika magneter och gavlar speciellt utformade efter vår applikation. Och resultatet blev slutligen en stor framgång. 2008 lanserade Husqvarna,WS 440 HF, 13 kilowattsmaskinen med permanentmagnetmotor som blev en storsäljare världen över. Den är lätt och ergonomisk att hantera och väger endast en tiondel av en konventionell motor. Nu har Husqvarna med ytterligare hjälp av Tamagawa även utvecklat en kraftigare såg på 19 kilowatt. Den sågar igenom väggar upp till 720 millimeter. ”Vi ligger helt i täten när det gäller tekniska prestanda”, avslutar Peter Zetterlind. ”Vi kan bland annat använda mindre mängd kylvatten på grund av den höga effektiviteten, vilket är nog så viktigt på många platser i världen där vatten är en bristvara”.Installerade produkterMotor från Tamagawa

Läs mer på sidan om Motorer


Kundcase


ABB

Den ser ut som en stor orange fågel där den står på ett ben. Med sin långa hals rör den sig lätt och mjukt i alla riktningar. Med sin typiska ABB-orangea färg är den lätt att känna igen – ...

Toyota

Toyotas hybridbil Prius har både en förbrännings- och en elmotor. Modellen har blivit omåttligt populär med över två miljoner sålda exemplar världen över sedan lanseringen 1997. Bilen drivs med ...

Husqvarna

När Husqvarna började utveckla en elektrisk väggsåg så fanns det bara enkla varianter på marknaden. Med de befintliga motorlösningar som stod till hands skulle sågen blivit alldeles för stor och ...

NASA

Visserligen får Ogura dagligen en del märkliga förfrågningar, men den här hör till en av de mer ovanliga. NASAs Johnson Space Flight Center i Houston konstruerade ett fordon med sex dubbla hjul, ...

NASA

adminCase

Visserligen får Ogura dagligen en del märkliga förfrågningar, men den här hör till en av de mer ovanliga. NASAs Johnson Space Flight Center i Houston konstruerade ett fordon med sex dubbla hjul, vart och ett med oberoende drivning, styrning och aktiv stötdämpning. Dessutom behövde hjulen klara av att resa eller sänka hela maskinen så att den kan ta sig fram i ojämn terräng, eller ta sig fram med såkallad “crab walk” som man säger på NASA.

Maskinen behövde vara väldigt robust och vara möjlig att köra även om ett eller annat hjul skulle bli helt obrukbart. Det robusta utförandet är givetvis ett måste då maskinen ska fungera långt ifrån närmaste verkstad, närmare bestämt 240 000 kilometer bort – på månen! NASAs syfte med detta unika fordon är att det ska hjälpa deras austronater att uppföra en utpost på månen till år 2020.

Tillbaks till basen

Det är Oguras MMC5 koppling som används för att elektriskt koppla in eller ur vart och ett av de sex motoriserade drivsystemen från de parvis drivande hjulen. Detta ger fordonet en form av dragkontroll. Drivningen kan dessutom koppla ur ett drivhjul från motorn och växelllådan i händelse av skada, ett låst hjul eller fel på den elektriska motorn eller transmissionen. Så när tekniska problem uppstår kan Oguras koppling hjälpa till att säkra att uppdrag genomförs som planerat och att austronaterna säkert kan ta sig tillbaka till basen.

Nära samarbete med NASA

Ogura samarbetade med NASA för att specifiera denna koppling till deras transmissioner. Den här typen av kopplingar är oerhört pålitliga och används normalt på fiskebåtar under mycket tuffa förhållanden. Med det optimerade magnetiska flödet tillsammans med en speciell friktionsyta med metall mot metall håller de de högsta momenten och den lägsta vikten av alla dagens tillgängliga industriella kopplingar.

Ogura utvecklar dagligen lösningar för relativt jordnära verksamheter så det var givetvis en mycket spännande utmaning att lösa denna uppgift åt NASA. Det är ju inte varje dag man får hjälpa NASA att virvla upp lite måndamm i utforskningen av vårt fantastiska universum.

MMC5 koppling

Oguras MMC5 koppling lämpar sig för marina och mobila applikationer med höga moment och vibrationskrav. Den finns i 12 samt 24VDC utförande med momentöverföring upp till 400 Nm.


Installerade produkter
Kundcase


ABB

Den ser ut som en stor orange fågel där den står på ett ben. Med sin långa hals rör den sig lätt och mjukt i alla riktningar. Med sin typiska ABB-orangea färg är den lätt att känna igen – ...

Toyota

Toyotas hybridbil Prius har både en förbrännings- och en elmotor. Modellen har blivit omåttligt populär med över två miljoner sålda exemplar världen över sedan lanseringen 1997. Bilen drivs med ...

Husqvarna

När Husqvarna började utveckla en elektrisk väggsåg så fanns det bara enkla varianter på marknaden. Med de befintliga motorlösningar som stod till hands skulle sågen blivit alldeles för stor och ...

NASA

Visserligen får Ogura dagligen en del märkliga förfrågningar, men den här hör till en av de mer ovanliga. NASAs Johnson Space Flight Center i Houston konstruerade ett fordon med sex dubbla hjul, ...

Ny serie av tunna bromsar från Ogura

adminKopplingar & bromsar

Spring-applied brakes

Ogura har utvecklat en ny serie av elektromagnetiska bromsar. Bromsarna finns i sju storlekar med vridmoment från 4Nm till 50Nm och är ca 60% tunnare än den tidigare RNB serien. Den nya tunnare konstruktionen har åstadkommits genom att optimera magnetflödet samt att ett helt ny friktionsmaterial har tagits fram.

Bromsen är främst utformad för att statiskt hålla en last men kan användas för att hantera akuta dynamiska stopp upp till bromsens maximala moment. Bromsen skapades för att möta behoven hos tillverkare av servomotorer och inom robotindustrin där utrymmet alltid kritiskt. Eftersom mindre material används är bromsarna också lättare vilket kan vara viktigt för applikationer som exempelvis bärbar medicinsk utrustning.

För mer information kontakta oss +46 (0) 8 768 65 91.